Zorg
Hartziekte en sport
1. hartritme stoornissen   2. hartspierzieke   3. hartklep problemen   4. ziekte kransslangader(s)   5. aangeboren hartziekte  

ritme- en geleiding stoornissen (electrische hartziekte)

Extrasystolie is een extra hartslag die in de boezem of hartkamer ontstaat. Het komt vaak voor. Sommigen hebben er veel last van en zijn angstig, anderen voelen niets. Wanneer extrasystolie alleen in rust voorkomt en (echt) verdwijnt bij inspanning is dat goedaardig. Bij extrasystolie tijdens inspanning moet de onderliggende oorzaak worden opgespoord om uit te maken of er een hartziekte is met een hoog risico op plotse dood tijdens sport.
Sportadvies: bij goedaardige extrasystolie geen beperkingen.

Boezemritmestoornissen zijn in de regel niet levensgevaarlijk, maar kunnen het inspanning vermogen negatief beïnvloeden. Het type ritmestoornis bepaalt de behandeling en het sportadvies. De diagnose wordt ondermeer gesteld met een ECG, inspanningstest en/of een 24u (of langer) ritmeregistratie. Wanneer uw hartslagmeter vreemde getallen aangeeft, kan dit een teken zijn dat u hartrtimestoornissen heeft.

Boezemfibrilleren of atriumfibrilleren (AF) is de meest voorkomende hartritmestoornis van de hartboezems bij mensen ouder dan 65 jr. Ook jongere mensen kunnen dit krijgen, zoals duursporters en ex-(top)atleten. AF is een meestal snelle onregelmatige hartactie door chaotisch samentrekken van de hartboezems. Vaak is er een oorzaak van AF, soms is er geen oorzaak. Niet iedereen heeft last van AF. AF kan komen en gaan, maar kan ook chronisch worden. Het inspanningsvermogen wordt beperkt door hoelang AF duurt en door medicijn gebruik. De diagnose wordt met het ECG gesteld. Wanneer uw hartslagmeter wisselend hoge-lage waarden aangeeft zou er sprake kunnen zijn van AF. Dit geldt zeker wanneer de hartslagmeter hoger dan uw maximum hartslag aangeeft.
Sportadvies: geen hoge intensiteit sporten zoals duursport, basketball, voetbal, zwemmen, karate, judo en bodybuilding.

Kamerritmestoornissen hebben hun oorsprong in de linker of rechter hartkamer en kunnen levensbedreigend worden. De onderliggende oorzaak moet worden opgespoord om de juist behandeling te kunnen geven. Net als bij boezemritmestoornissen en atriumfibrilleren kan uw hartslagmeter vreemde getallen registreren.
Sportadvies: sportverbod

Syndroom van Brugada is een electrische hartziekte die aanleiding geeft tot levensbedreigende kamerritmestoornissen in rust. Mensen overlijden vaak in hun slaap. Hoe de invloed van sport is, is niet bekend. De diagnose kan gesteld worden op een ECG, en bevestigd worden bij electrofysiologisch onderzoek.
Sportadvies: sportverbod.

Lang of kort QT syndroom zijn electrische hartziekten waarbij het QT-interval op het ECG te lang of te kort is. Deze ziektes kunnen levensbedreigende hartritmestoornissen uitlokken, en zijn een belangrijke doodsoorzaak bij sporters. Een lang QT-syndroom kan erfelijk zijn of geluxeerd worden door medicijnen die de QT-tijd verlengen. De diagnose wordt met een ECG met/of zonder inspanning gesteld.
Sportadvies: sportverbod.

Wolf Parkinson White syndroom (WPW). De extra verbinding voor electrische geleiding van boezem naar kamer kan aanleiding geven tot een cirkel van een versneld hartritme. Klachten zijn plots snelle hartkloppingen bij inspanning, duizeligheid, flauwvallen en soms bewusteloos raken. Soms wordt deze ritmestoornis levensbedreigend. De diagnose kan gesteld op een ECG met of zonder inspanning, 24u ritme registratie, en/of bij electrofysiologisch onderzoek.
Sportadvies: sportverbod. 3 maanden na behandeling volgt uitgebreide cardiale evaluatie. Is deze vrij van ritmestoornis, dan zijn er geen beperking voor sport.

   © 2024 Sportcardioloog.nl