Zorg
Hartziekte en sport
1. hartritme stoornissen   2. hartspierzieke   3. hartklep problemen   4. ziekte kransslangader(s)   5. aangeboren hartziekte  

hartspierziekte

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een abnormaal te dikke hartspier. Bij jonge sporters is dit doodsoorzaak No.1. Vaak zijn er geen klachten, en wordt de diagnose bij een keuring met een ECG en echo gesteld.
Sportadvies: sportverbod.

Aritmogene rechter kamer cardiomyopathie (ARVC) is een ziekte van de rechter hartkamer waarbij de hartpier vervangen wordt door vetweefsel, en aanleiding geeft tot levensbedreigende hartritmestoornissen. De ziekte kan zich naar de linker hartkamer uitbreiden. Bij jonge sporters is dit een belangrijke doodsoorzaak. Klachten kunnen zijn flauwvallen of plots bewusteloos raken. De diagnose wordt met een ECG, echo en/of MRI gesteld.
Sportadvies: sportverbod.

Gedilateerde cardiomyopathie (DCM) is een abnormale verwijding van het hart waarbij de hartspier normaal van dikte is. DCM hoeft geen erfelijke hartziekte te zijn. DCM kan een laat gevolg zijn van een doorgemaakte (virale) myocarditis. Bij DCM zijn er vaak klachten van een verminderde conditie, abnormale moeheid, hartkloppingen en kortademigheid. De diagnose wordt gesteld met echo van het hart en/of een MRI. Sportadvies: afhankelijk van de ernst van de ziekte wordt een beperking of aanpassing van sportbeoefening geadviseerd

Myocarditis is een ontsteking van de hartspier, meestal door een virus, en vaak na een periode van onbegrepen koorts of griep. De ziekte kan binnen enkele dagen fataal zijn, maar ook chronisch worden en aanleiding geven tot hartritmestoornissen en hartfalen (pompfunctiestoornis). Bij sporters is dit een belangrijke doodsoorzaak.

Advies bij griep: NIET sporten tot zeker 3 dagen nadat griep voorbij is en de rustpols weer normaal is. Na deze 3 dagen rustig aan opbouwen. In geval van twijfel of er myocarditis is: consulteer de huisarts, sportarts of (sport)cardioloog.
Sportadvies: sportverbod geldt de eerste 6 maanden en zolang de ziekte er is. Nadien elke 6 maanden een volledige cardiologische evaluatie.

Commotio cordis betekent schudding van het hart. Bij commotio cordis veroorzaakt een slag op de borst een indirecte beschadiging van het hart. Wanneer deze klap op een zeker moment valt kunt u kamerfibrilleren krijgen of een hartstilstand. De hartstilstand kan van tijdelijke aard zijn. Kamerfibrilleren leidt onherroepelijk tot de dood tenzij u wordt gereanimeerd. Commotio cordis is dus een belangrijke oorzaak van plots overlijden tijdens sportbeoefening. Commotio cordis is beschreven bij o.a. ijshockey (ondanks het dragen van een lichaam beschermer), karate, en honkbal. De diagnose is vaak lastig te stellen. Echo van het hart, MRI en 24u ritmeregistratie (Holter) zijn van belang.

Sportadvies: geen wedstrijdsport zolang er aanwijzingen bestaan voor commotio cordis

   © 2024 Sportcardioloog.nl